A hónap kedvence: a fürdőszoba, 2. rész

Mindenkinek mást jelent a tökéletes fürdőszoba, éppen ezért nincs rá konkrét recept, hogyan alakítsuk ki – azonban van pár dolog, amire minden esetben oda kell figyelnünk álomfürdőnk tervezésénél.

Az előző részben megnéztünk pár fontos tényezőt, amelyeket mindenképp át kell gondolnunk, most pedig folytatjuk és befejezzük a listát. Ha minden pontra szakítunk időt, jelentősen megkönnyíthetjük az ideális fürdőszoba megalkotását.

(forrás: Unsplash)

Inspiráció

Valószínűleg lelki szemeink előtt látjuk az álomszoba képét, de ameddig nem konkretizáljuk, könnyen lehet, hogy többször is meggondoljuk majd magunkat a munkálatok során – sőt, az is előfordulhat, hogy nem leszünk elégedettek a végeredménnyel. Épp ezért nagyon fontos, hogy először inspirálódjunk.

Fotó: VS SIKO fürdőszoba

Könnyen lehet, hogy kutatásunk során találkozunk egy olyan fantasztikus megoldással, amivel új szintre emelhetjük fürdőnket, és akár az is előfordulhat, hogy egy fantasztikus zuhanyfülke láttán meggondoljuk magunkat, és lemondunk az addig ideálisnak gondolt lábas kádról.

Az inspirálódáshoz tökéletes kiindulási pont a Pinterest, illetve a fürdőszobai bútorok gyártóinak és forgalmazóinak weboldalain is fantasztikus képekkel találkozhatunk.

Tárolás

Egy fontos tényező, amelyet sokan félvállról vesznek – gyakori, hogy a fürdőszobai szekrényeket csak munkálatok végeztével választják ki, így pedig könnyen előfordul, hogy nem jut elegendő hely a fürdőszobában használatos eszközeink megfelelő tárolására. A gyönyörű, minimalista kialakítású fürdőt is könnyen elronthatja a zuhanytálcában heverő samponos és tusfürdős flakonok látványa.

Fotó: Ravak

Még a tervezés fázisában mérjük fel, mekkora tárolóhelyre lesz szükségünk. Érdemes leltárba venni fürdőszobai textíliáinkat és egyéb eszközeinket. Legyen hova akasztani törölközőinket és fürdőköntöseinket, és gondoskodjunk tisztítószereink, a kozmetikumaink és tisztálkodószereink tárolásáról.

Ha félünk, hogy a szekrény túlzsúfolttá teszi a helyiséget, érdemes megfontolni a beépítését – és persze optikailag növelhetjük a teret, ha tükörajtós darabot választunk.

A padló

Szintén egy pont, amelyen sokan átsiklanak a fürdőszoba tervezésénél, a legtöbben egyszerű fehér vagy fekete csempét választanak – amivel nincs is semmi probléma, azonban egy rendhagyó anyagból készült vagy egyedi mintájú padlóval könnyen személyre szabhatjuk a helyiséget.

Ha apró fürdőszobánk van, válasszunk egyszínű burkolatot, ha fontos számunkra a tágasságérzet – hatalmas helyiségnél pedig egy mintás padlóval otthonosabbá tehetjük a fürdőt.

Fotó: VS fürdőszoba

Ellenálló fapadló, WPC panelek, kőburkolatok, mintás cementlapok, kenhető beton… A gyártók kínálatában biztosan megtaláljuk új kedvencünket – azonban mindig figyeljünk rá, hogy olyan burkolatot keressünk, amely ellenáll a fröccsenő víznek és jól bírja a párát.

Ha hidegburkolat mellett tettük le voksunkat – és a kiválasztott anyag vastagsága lehetővé teszi –, padlófűtéssel komfortosabbá tehetjük a fürdőszobát.

A világítás

A rosszul megválasztott világítás a legszebb fürdőszobát is tönkreteheti. Először gondoskodjunk a megfelelő védelemről: a nedvesség és a páratartalom miatt mindenképp olyan lámpákat szerezzünk be, amelyek alkalmasak fürdőszobai használatra. Ehhez minimum IP44 védelem szükséges.

El kell döntenünk azt is, milyen fényt szeretnénk. A relaxáláshoz a melegfehér (2700-3000 Kelvin színhőmérsékletű) mennyezeti lámpát érdemes választani, ha pedig inkább hidegebb, frissítő színű fényre vágyunk, a semlegesfehér világítás (4000 K) az ideális választás.

Fotó: EGLO GITA lámpa

Az általános (általában mennyezeti) lámpák mellé remek kiegészítés a kétoldali vagy felső tükörvilágítás. Számos, külön erre a célra tervezett világítótestet találunk a gyártók kínálatában, amelyek a természetes fényhez közelítő megvilágításukkal megfelelően adják vissza a színeket, így remek segítséget nyújtanak, ha sminkelni szeretnénk a tükör előtt.

Ne feledjük, az álomfürdő kialakítása nem egy rövid folyamat – sose siessük el. Mindig figyeljünk a megfelelő tervezésre, ne hozzunk elhamarkodott döntéseket, és a büdzsé kiszámításánál mindig különítsünk el pénzt a váratlanul felmerülő esetleges kiadásokra.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...