7 tanács, hogyan tervezzük meg fürdőszobánkat kedvezőtlen feltételek esetén

Ergonomikus, jól kihasznált terű, világos, tágas(nak látszó), penészmentes fürdőszobát szeretne? Ahogyan mindannyian… Most 7 olyan evidens, gyakorlatias, és esztétikai trükköt adunk át olvasóinknak, melyekkel könnyedén megvalósul az álomfürdőszoba – még akkor is, ha a fürdőszobának kijelölt hely nem éppen kedvező.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Elvégre mindannyian azt szeretnénk, hogy ez a kicsi, de intim tér ne csupán a tisztálkodás, hanem a valódi feltöltődés, megpihenés színtere is legyen.

Porcelanosa, Verona

Vágjunk is bele, hiszen közel sem egyszerű kiválasztani az optimális, sőt mi több: az ideális, szerethető, életre tervezett, hosszútávra szóló megoldásokat a lehetőségek rengetegéből!

Sajnos a legtöbb hazai lakásban többnyire egy szűk terű, levegőtlen, ablaktalan helyiségre osztják rá a fürdőszoba igen mostoha szerepét. Mit tehetünk ez ellen, hogyan javíthatunk az eredetileg előnytelen adottságokon?

1. A fürdőszoba fűtése és levegőcseréje a kulcs a dohosodás és penészképződés ellen

A penészképződés és a dohosodás elkerülhető, ha kombinált fűtést alakítunk ki, például egy törülközőszárítós radiátor segítségével. Szereltessünk bele elektromos fűtőpatront, hogy ne függjünk a fűtésszezontól, de a mai legmodernebb hőszivattyús rendszerekkel még optimálisabb hatást érhetünk el. Fontos, hogy minden esetben gondoskodjunk a helyiség levegőjének keringetéséről, és akár speciális, arra alkalmas szerekkel, anyagokkal megelőzzük a penészképződést. Vágassunk az ajtóra szellőzőnyílást, és akár egy fa ventillátort is beszereltethetünk. Ez különösen jól mutat és ízléses, szép összhatást teremt akkor, ha a természetes megoldások híveként fahatású csempe illetve padlóburkolatot választottunk – mint amilyeneket például a Porcelanosa Venis és Par-Ker kollekciójában rengeteg gyönyörű árnyalatban, mintázatban megtalálhatunk.


Porcelanosa, P Provenza

2. Kis terű fürdőszobákat is tágasabbá tehetünk a jól megválasztott burkolattal, világítással!

Ezt már szinte mindannyian tudjuk, ám a hogyan még mindig sokunknak okoz fejtörést. A világos, fényes csempék mind növelik optikailag a teret, de érdemes a lapok lerakási irányára is ügyelni. A keresztirányú vagy hálós elrendezés helyett, a padlólapokat átlósan lefektetve még az egészen kicsi tereket, fürdőszobákat is megnövelhetjük, nyitottabbá tehetjük optikailag. Sőt, további ügyes trükk a térérzet növelésére, ha a világítást nem a plafon közepére, hanem a mennyezethez közel, a helyiség mind a négy oldalára helyezzük ledcsíkkal vagy spotokkal megoldva.


Porcelanosa

3. Optikailag tágasabb – de hogyan legyen elegendő helyünk?

Ha nincs ténylegesen elegendő hely a szekrényeknek, polcoknak, alakíttassunk ki mélyedéseket, beugrókat a falban, hogy ezáltal is praktikus tárolókat nyerhessünk. Ne feledkezzünk meg a nyitott polcok alapszabályáról, miszerint az egységes, rendezett tereket kíván. Ha ezt nem tudjuk betartani, válasszunk inkább zárt, falra függeszthető szekrényeket, és a mosdó alját se felejtsük el beépíteni, vagy egy méretben odaillő, szép, és egyben praktikus nagyfiókos, mosdó alatti alsószekrényt választani. Még szebb, ha a tökéletes összhatásért kiemeljük egy mutatós, színben is harmonizáló csempével.


Porcelanosa, L’Antic Colonial – Piedra Natural Santstone

4. Ne csupán szép, de kényelmes, ergonomikus is legyen a mosdó környéke. De hogyan? Van erre valamilyen szabvány?

A mosdókagylót általában 85-90 cm-re szokták tenni a padló szintjétől, de természetesen minden esetben az azt használók testmagasságát kell figyelembe venni. A mosdó helyét – ha még nincsenek meg a kiállások, és új fürdőszoba esetén van lehetőségünk ebbe beleszólni – úgy érdemes megtervezni, hogy előtte legyen legalább 70 cm távolság, a két-két oldalán pedig legalább 20-20 cm – a kényelmes használathoz.


Porcelanosa – White Colors, Sevilla Acero

5. Na és a tükör? Milyen színek, milyen megvilágítás lesz a legjobb, ha nincs ablak a fürdőszobában?

Többféle divatos tükörmegoldás létezik, melyeket többnyire kompletten, beépített világítással együtt is megvásárolhatunk. A felül, egy ponton történő megvilágítás túl direkt fényt eredményez, és többnyire túl erős a sminkeléshez. A tükörben akkor látjuk a legjobban magunkat, ha mindkét oldalról gondoskodunk a megvilágításról. Ugyanakkor a színekkel is remekül trükközhetünk. A kék, zöld, illetve falszínek sápadtabbnak mutatják arcunkat, ezért ablak nélküli fürdőszoba esetén ezeket érdemes kerülni. Ellenben, ha meleg bézs, krémszínű vagy barack árnyalatú falicsempét, vagy falfestéket választunk, akkor ezekkel azon túl, hogy lágyíthatjuk, nagyíthatjuk is a teret, bőrszínűnk is ragyogóbbá válik tőle.

A fehér pedig mindent remekül láttat, ragyogóvá tesz – ám itt ügyeljünk, hogy a túl steril összhatást elkerüljük, a hófehér burkolat mellé inkább meleg fényű, diszkrét, nem direkt fénymegoldást válasszunk.


Porcelanosa, Project: USA, Hotel Chavanel Paris

6. Milyen további trükkökkel tudunk még előnyösebbé varázsolni egy kicsi, ablaktalan fürdőszobát?

Sajnos nem mindenkinek lehet a fürdőszobájába ablakot beépíteni, ezért ilyenkor érdemes más, kreatív megoldásokhoz folyamodni. Egy nagyobb méretű tükörrel is szinte megduplázhatjuk a fényt, a méreteket – pláne, ha még meg is világítjuk hátulról több apró lámpával, leddel. Így egy kicsit olyan érzésünk lehet, mintha onnan sütne be a nap.


Porcelanosa, Archiexpo

Érdemes meleg fényt, vagy hideg és meleg fényforrás váltakozó megoldását telepíteni, vagy ha ilyet nem tudunk beszerezni – viszont gyakran sminkelünk – akkor a hideg és meleg közötti természetes fehér fényt alkalmazni. Azonban a színváltós, RGB ledsorral vagy lámpákkal több legyet is üthetünk egy csapásra – mind a hideg, mind a meleg fényt, de akár az esti színes hangulatvilágításunkat is megoldhatjuk.

Ha kicsi, sötét helyiséget „kaptunk” fürdőszobának, akkor mindenképp kerüljük a sötét és matt színeket, burkolatokat, inkább a fényes, világos anyagok mellett voksoljunk. Kád helyett egy keret nélküli zuhanykabin választásával láttatni engedjünk a csempe színét, mintáját – így nem lesz az az érzésünk, hogy bármit is eltakartunk, elvettünk volna a térből.


Porcelanosa, Rodano Acero

7. Azt már tudjuk, hogy a világos és a meleg szín előnyösebb – de mihez igazítsuk a burkolat színét, mintáját?

A burkolatok kiválasztása bizony nem könnyű feladat, különösen a mai hatalmas árudömping láttán. Jobbnál jobb gyártók hozzák el nekünk egyre szebb, igényesebb kivitelben a legújabb trendeket, egyre élethűbben közvetítik a természet adta anyagokat, textúrákat.

Azon túl, hogy mi tetszik nekünk, és mibe szeretünk bele az óriási kínálatból a fürdőszobaszalonban, érdemes figyelembe vennünk a lakásunk stílusát, meglévő vagy tervezett színvilágát. Fontos, hogy az egymásba nyíló helyiségek burkolatai színben passzoljanak, vagy legalábbis harmonizáljanak egymással. Választhatunk a formákat illetően is, a hosszanti lapok, vagy a dekorcsíkok opatikailag nyújtják a teret, de a stílust, a részleteket itt se feledjünk.


Porcelanosa

Ha már van egy alapstílusa lakásunknak, érdemes ahhoz igazodni a burkolattal és majd később a fürdőszoba berendezését is ehhez igazítani. Ajánlott követni mind a szaniterek formáját, a csapok, kád, és a tükrök alakját, vonalvezetését mind pedig az anyagokat, felületeket. A jól eltalált stílushoz lényegesek az apró részletek, melyeket – ha bizonytalanok vagyunk – egy több oldalról is látható 3D Látványtervvel kiválóan megterveztethetünk.

 

Ezzel, és még számos egyéb, szakmai és stílustanácsadással állnak rendelkezésünkre a VS Fürdőszoba Szalonok szakképzett munkatársai, akik a mi pénztárcánkhoz, ízlésünkhöz, elképzelésünkhöz mérten segítenek az ideális fürdőszoba megtervezésében és kialakításában is. Nem csupán a hozzávalókat, de a pontos receptet is megadják – ami igazán nagy kincs, pláne ebben a mai, rohanó, és sajnos olykor felületes világunkban…

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...