5 tipikus felújítási hiba a fürdőszobában

Számtalan cikket olvashattunk már különböző felújítási hibákról, csempézési bakikról. Most 5 olyan gyakori hibát mutatunk be Önöknek, amiket nem csak ügyfeleink, de még magunk is rendszeresen elkövetünk egy fürdőszoba felújítás, berendezés kapcsán – és nem csak a csempe szemszögéből. A jó hír, hogy ezek nagy része megelőzhető (lett volna), ha előtte alaposan mérlegelünk. Nézzük, mik ezek az utólag már nagyon bántó bakik, és hogyan kerülhetők el?

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa


Mivel egy fürdőszoba felújítása nem kevés pénzbe, időbe és fáradtságba kerül, ezért nagyon fontos, hogy már a kezdet kezdetén ügyeljünk a tervezésre – mind a büdzsé, mind pedig az enteriőr kialakítása, illetve az anyagok tekintetében.

Porcelanosa, Canada White

Egy praktikus, kényelmesen kialakított fürdőszoba könnyen bele tud férni a keretünkbe, ha nem szállunk el nagyon, és jól átgondolt, megalapozott döntéseket hozunk.

Ám ha nem megfelelően készül el, vagy már a tervezés, illetve az anyagválasztás is hibás volt – akkor sok-sok pénzt dobhatunk ki az ablakon, amin hosszú évek múlva is bosszankodunk majd, ha csak ránézünk – például egy csempe letört sarkára, egy rosszul nyíló szekrényajtóra, vagy egy óriási kádra, amit bepréseltünk valahová, és most nem férünk el tőle…

Ez csak néhány kiragadott példa volt – de nézzük meg részletesebben az 5 kedvenc bakinkat, amiken – ha még időben gondolkodunk – könnyen tudunk változtatni.

1. A megfelelő tervezés hiánya

Ez egy igen gyakori probléma: a legtöbb laikus felújító úgy hiszi, attól, hogy neki jó ízlése van, képes arra is, hogy önállóan, az alapoktól elkezdve berendezzen egy fürdőszobát. Pláne, ha építkezik! Ilyenkor még a kiállásokról is szabadon dönthet, és ha nem tervez előre, bizony balul sülhetnek el a dolgok.

Azt persze nem állítjuk, hogy Önnek ne lenne kiváló az ízlése, de vajon az ergonómiai kérdésekkel is tisztában van?


Porcelanosa

Azt tudja és azzal kalkulált, hogy a kiválasztott csempe hány millimétert vesz majd el a térből? És vajon milyen irányban érdemes feltenni majd a csempét és a dekort, hogy optikailag tágasabbnak, nyitottabbnak tűnjön a tér? Biztos, hogy elfér majd az a kád, ahova tervezte? Mi a helyzet a tárolással? Nagyon szépek, és elegánsak a most divatos térben álló mosdók, vagy lebegő mosdó pultok, de belegondoltunk abba, hogy egy egész család holmiját mi fogja elrejteni, ha nem használjuk ki a mosdó alatti alsószekrény nyújtotta lehetőségeket?


Porcelanosa

Nem lesz túl magas a mosdó és a tükör? Merre nyíljon a zuhanykabin ajtaja? És a szekrényé? Bizony, nap mint nap sok bosszúságot okoz, ha beverjük a fejünket, vagy kényelmetlen pózokba vágva magunkat kell elővenni a testápolót vagy hajszárítót.

Ezekre a kérdésekre a válasz egy jó 3D Látványterv, egy hozzáértő tervezés, megfelelő szaktanácsadással – melyeket a barkácsáruházakban nem kapunk meg, egy igényes, jól felszerelt fürdőszoba szalonban viszont igen!

Sajnos, mégis sokan megspórolják a drágának hitt 3D tervezést, és később még több, nem várt kiadással, vagy pedig olyan bosszantó hibákkal szembesülnek, mint például, hogy kevés lett a dekorcsík; a kiválasztott csempe mintája összenyomja, besötétíti a teret; túl nagy lett a kád, a mosdó; esetleg nem illik oda a gyönyörű, kiválasztott fürdőszobabútor.


Porcelanosa

2. Egyen-fürdőszobák, a trendek szerint. Avagy, ami a szomszédnál bevált, nálunk is be fog

Ez korántsem igaz! Sajnos, sokan még mindig hajlamosak vagyunk arra, hogy mindössze egy funkcionális helyiségként gondoljunk a fürdőre: legyen benne csempe, mosdó, kád vagy zuhanykabin és kész. A funkciónak megfelel, és amúgy is drága a kialakítása, ezért nem kerül rá túl sok figyelem.

Vagy épp ellenkezőleg: átesünk a ló másik oldalára, és minden luxussal tele szeretnénk pakolni a pici panelfürdőszobát, úgy ahogy a barátnőnk családi házában vagy egy magazinban láttuk. Ilyenkor kerülnek be a plafontól plafoning érő csempe kreációk, látványos, de nagy terekben érvényesülő mozaikfalak, vagy a sarokkád, masszázsfunkcióval – amit utána jó, ha évente háromszor használunk. Esetleg egy térben álló óriási kád, ami mellett egyrészt később nem lehet elmenni, másrészt a tárolást is lehetetlenné teszi.

Érdemes tehát inkább a rendelkezésünkre álló életterek méreteit, arányait figyelembe venni, és persze a család mindennapjait, szokásait. Főként zuhanyozunk a kádban? Akkor döntsünk inkább egy tágas, letisztult zuhanykabin mellett, amihez ma már szintén lehet kapni masszázsfunkciót, piperetárolót, de akár hangulatfényt, zenét is telepíthetünk bele. Drágálljuk a csempét, de nem szívesen mondanánk le sem a szépségről, sem pedig a minőségről? Akkor válasszuk álmaink modelljét csak az egyik falra, a többi falat pedig egy olcsóbb, de árnyalatban hozzá illő semleges, időtlen színű modellel burkoljuk. Így meg lesz a gyönyörű összhatás, mégsem kell vagyonokat kiadnunk érte.


Porcelanosa

3. Pont azon akarunk spórolni, amin a leginkább nem kéne!

A rossz burkolatválasztás, vagy a kiválasztott burkolatunkhoz nem megfelelő segédanyagok alkalmazása talán a leggyakoribb hiba, amit elkövetünk a fürdőszoba felújításakor. Ha burkolóanyagot választunk, az kell, legyen az elsődleges szempont, hogy melyik helyiségben szeretnénk burkolni vele. Nappali, konyha, fürdőszoba? Mindegyikbe más-más kopásállóságú felület célszerű, hiszen nem jó elcsúszni vizesen az egyébként gyönyörű, tágasnak ható fényes felületű járólapon, illetve a nappalinkba sem kerülhet csempe a talajra, hisz annak nincs kopásállósága, az apró piciny porszemek, vagy a folytonos járkálás hamar tönkretenné.


Porcelanosa

A segédanyagok helyes megválasztása szintén nagyon lényeges. A hatalmas méretű lapokhoz nem vehetünk akármilyen ragasztót, csakis flexibiliset, hiszen ennek is megvan a maga technikája. Minél nagyobb méretű egy burkolólap, – főleg, ha minimális fuga hézaggal szeretnénk használni – annál inkább oda kell figyelnünk a megfelelő ragasztó kiválasztására. Sajnos, ami nem látszik, azon sem lehet spórolni. A drága, jó minőségű burkolatot ugyanis könnyen tönkre tudja tenni egy silány minőségű, vagy rosszul megválasztott segédanyag – ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen kérjen szaktanácsot az üzletben a vásárláskor. Szerencsére a VS Fürdőszobaszalon munkatársai nem csak hozzáértők, szakmailag képzettek, hanem nagyon készségesek, és a rendkívül gazdag választékban is naprakészek – így náluk nem érheti ilyen téren sem kellemetlenség!


Porcelanosa

4. Túl trendi, túl modern dizájn – ahol a funkció sok esetben másodlagossá válik

Egyre többet olvasunk és nézegetünk fotókat külföldi magazinokból, vagy a nagy, komoly gyártók referenciafotóit, ahol a hipermodern, már-már high-tech fürdőszobák, illetve újabban a SPA hoteleket megszégyenítő álomfürdőszobák köszönnek vissza ránk. Persze fontos, hogy haladjunk a korral, válogassunk a trendi, kortárs megoldások közül, ám az sem jó, ha a külcsín, a trendi dizájn a funkció rovására megy, vagy ha nem is, akkor meg annyira rideg, hűvös lesz a túlzottan modern fürdőszoba, hogy nem érezzük magunkat otthon benne.


Porcelanosa

A túlzásba vitt trendkövetésnek pedig – a borsos, költséges áron, és kényelmetlen, funkciótlan helyiségeken túl – vannak még további árnyoldalai is. Most ugyan még trendi egy lila hoteljellegű fürdő, vagy egy sötét, márványhatású csempe csillámló mozaikkal és fekete keretes minimál bútorral, azonban idővel, 2-3 éven belül kimegy a divatból, ráununk, és nem biztos, hogy lesz arra keret, hogy pár évente felújítsuk a fürdőszobát.


Porcelanosa

Ezért inkább olyan időtlen, semleges megoldásokat válasszunk, melyek divatban vannak most is, de évek múlva is jó lesz rájuk nézni. Ilyenek például a természetes fahatású, vagy a natúr kövek látványát imitáló felületek, melyekhez színben harmonizáló szanitereket, praktikus, családi fürdőszobabútorokat, minőségi csapokat, szerelvényeket vásárolhatunk. Egy jól megtervezett világítással, hangulatos fényforrással sokáig szép, szerethető, otthonos fürdőszobánk lesz!

5. Nem választjuk ki időben a fürdőszobába szánt anyagokat, burkolatokat!

Sokszor nem vesszük figyelembe, hogy azok a gyönyörű, olasz és spanyol járólapok, csempék bizony messziről érkeznek. A külföldi szállítás pedig 2-4, de olykor akár 6 hetet is igénybe vehet, így nagy hiba, ha az utolsó pillanatra hagyjuk a csempevásárlást. Ilyenkor azonban már sokszor csak az éppen készleten lévő, vagy az akciós csempék közül tudunk választani, hiszen már nincs időnk várakozni arra, hogy megérkezzen az álomcsempe. Érdemes tehát már jóval a lakásfelújítás megkezdése előtt, illetve az építkezés korai szakaszában elmenni a bemutatótermekbe, és időt szánni arra, hogy végignézzük a kiállított mintadarabokat, sőt akár egy-egy szebb katalógust is – mert így biztosan megtaláljuk a hozzánk illő, az egyéni elképzelésünknek megfelelő szépségeket.

A Porcelanosa csempék és padlóburkolók például magas minőségű, innovatív gyártási technológiával készült világszínvonalú lapok, melyeknek számtalan családjával többféle stílusban is tervezhetünk – legyen az modern, minimál, loft, klasszikus, romantikus, vagy éppen vintázs…


Porcelanosa

A VS Fürdőszobaszalon munkatársai több mint 200 gyártó termékével, a legnagyobb márkákkal és komoly szaktudással, 3D Látványtervezéssel várják Önöket, hogy a fürdőszoba tervezés és kialakítás során ne kelljen semmiben sem kompromisszumot kötniük!

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...