5+1 tipp a személyre szabott fürdőszoba kialakításához

Mikor új otthont keresünk, vagy éppen a régit újítjuk fel, hajlamosak vagyunk a fürdőszobára kizárólag tisztálkodó helyiségként tekinteni, és a design gyakran kimerül a csempe színében, a kád formájában, vagy a hangulatvilágításban. A „szürke hétköznapokban” aztán úgysem nézegetjük a csempét, inkább a mennyezeti fényt kapcsoljuk fel a rejtett led szalag helyett, és inkább 5 perc alatt lezuhanyozunk, mint hogy a kádat töltögessük naphosszat.

A fürdőszoba igenis fontos része a mindennapjainknak, hiszen itt indulnak a reggelek, és általában innen megyünk este a hálószobába, úgy is mondhatnánk, hogy ez az a „varázskamra”, ahol testben és lélekben felkészülünk az előttünk álló napra, és ahol a nap végén „lemossuk” magunkról a nap fáradalmait. Fontos tehát, hogy látványában és funkciójában egyaránt maximálisan kiszolgáljon minket. Hogyan érhetjük ezt el? Miket kell átgondolnunk?

1: Kád vagy zuhany?

Európában, így hazánkban is később terjedt el a zuhanyozás, mint a hagyományos, kádas megoldástól teljesen független tisztálkodási forma.  A többség ma már előnyben részesíti a zuhanyt a hétköznapokban, hiszen idő- és víztakarékosabb megoldást kínál. 

Na de mi a helyzet az élménnyel? Ha Önnek nem teljes a reggel egy frissítő zuhany nélkül, ne is kísérletezzen a káddal; ha viszont a nap végi fürdő tartja Önben a lelket egész nap, ne fossza meg magát ettől! A legideálisabb – ha anyagi lehetőségeink és a fürdőszoba méretei engedik – kádat és zuhanyt is kialakítani, de léteznek „hibrid” megoldások is, ezeknek is érdemes utánanézni.

2: Milyen zuhanyt válasszunk?

Akár a kádat, akár a zuhanykabint választjuk, zuhanyra szükségünk van.

Kádakhoz jellemzően fix tartós (vagyis nem falirudas) zuhanyszettet ajánlanak. Ha nem szeretnénk a kézizuhanytartót a falra rögzíteni, beszerezhetünk olyan tartót, melyet a csaptelep gégecsőcsatlakozójára kell felcsavarni. A kézizuhany így mindig kéznél van.

Ha falon belüli kialakítású csaptelepet választunk, akkor elengedhetetlen a zuhanycsatlakozás kialakítása. Esztétikus és praktikus megoldás a kézizuhanytartós gégecsőcsatlakozó, hiszen ebben az esetben a zuhany a csapteleptől teljesen független, így magunk választhatjuk meg, hogy hol helyezkedjen el a kád mellett.


Zuhanykabinok esetében jóval szélesebb a paletta.

A zuhanyzás szerelmeseinek egyértelműen ajánlott fejzuhany és kézizuhany kombinációból álló zuhanyrendszert beépíteni. Ez kialakítható a falra, vagy a plafonra szerelt fejzuhany, valamint egy kézizuhany együttesével. Utólagos beépítés esetén érdemes falon kívüli felszállócsővel rendelkező komplett zuhanyrendszert beszerezni, így falbontás nélkül kialakítható az otthoni wellness.

A kényeztetés új szintjét jelentik az oldalzuhanyok.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ilyen komplex rendszerek csak megfelelő víznyomás esetén működnek megfelelően!

A design és a funkció tekintetében (legyen szó a kádhoz szánt kézizuhanyról, vagy egy zuhanyrendszerről) szinte csak a képzelet szab határt. A KLUDI kínálatában például több, mint kilencféle zuhanycsaládból választhatunk, melyek között a „stick” formától a Concorde repülők alakját idéző designig, egy-, két-, vagy háromfunkciós kézizuhanyt is találunk.

A fejzuhanyok esetében kerek, négyszögletű, és propellerformájú megjelenés közül választhatunk, de a tizenkét féle KLUDI DUAL SHOWER SYSTEM között biztosan megtaláljuk a leg személyre szabottabb változatot.


3: Milyen az ideális csaptelep?

Egy szóval: kényelmes. Akár a kádtöltő, akár a zuhanycsaptelepről beszélünk, a legfontosabb tényező, hogy maximálisan kiszolgálja az igényeinket, azaz, amíg funkcióját betölti, legyen ergonomikus, könnyen kezelhető, de amint elzárjuk a vizet, legyen „láthatatlan”.

Kádtöltő esetében kényelmi szempont lehet, hogy a befolyó ne legyen útban, és hogy minél hangtalanabbul folyjon a víz. Erre nyújt megoldást a KLUDI ROTEXA MULTI be-, le- és túlfolyórendszer. Ennek lényege, hogy a kádtöltőt a túlfolyó takaróeleme rejti, így az nem vesz el a térből, ráadásul – mivel a víz a kád oldalán folyik le, és nem zubog szabadon – rendkívül hangtalan. Persze, ez a rendszer „csak” a kád megtöltésére alkalmas, a vezérlő agy, vagyis a csaptelep kell hozzá: a design szerelmesei kombinálhatják kádperemre szerelt, a helytakarékosságot kedvelők pedig falsík alatti szerelésű csapteleppel.

Hasonló komfortérzetet nyújt a zuhanykabinban, ha a csaptelep – afféle 2in1 funkcióval – szappantartóként is működik: ilyen például a KLUDI O-CEAN vagy KLUDI BALANCE. A csaptest felső felülete teljesen sík, így polcként is használható.

Helytakarékos megoldást jelet a falsík alatti szerelésű csaptelep, amely már nyomógombos kivitelben is kapható: egy ergonomikus gombbal nyithatjuk meg, illetve zárhatjuk el a vizet a KLUDI PUSH család termékeivel.


Mind a kádtöltő, mind a zuhanycsap esetében érdemes termosztátos változatot választani, mivel ez teszi lehetővé a lehető legprecízebb vízhőfok-beállítást.

4: Mi a helyzet a mosdóval?

A mosdópult standard magassága 80 centiméter. Mennyi a család standard magassága?

Senkit sem kötelez arra törvény, hogy betartsa a 80 centiméterben megállapított magasságot – merjünk hát változtatni rajta! Különösen igaz ez a 170 centi feletti magasságúakra, hiszen magasságunk arányában kell még mélyebbre hajolnunk!

Kompromisszumos megoldást nyújthat az ültetett mosdótálas kialakítás, hiszen ilyenkor mindenképpen magasított, vagy fali csaptelepet kell beépíteni.

Ha a magasság nem okoz gondot, érdemes elgondolkodni a szenzoros működtetésű mosdócsaptelepen. Kisgyermekes családok esetében, vagy ha idősebbekkel élünk együtt, mindenki számára praktikus, ha a vízhőfokot és -mennyiséget nem kell minden használat alkalmával beállítani, nem is beszélve arról, hogy a használat végeztével a csap automatikus elzárja a vizet. Ennek is köszönhető, hogy a tisztítása könnyebb, hiszen sem a megnyitáshoz, sem az elzáráshoz nem kell hozzáérni a csaptelephez.

A KLUDI kínálatában, szenzoros működtetésű mosdócsap, pultra szerelt, és fali kivitelben is kapható.

5: Színek kavalkádja

A hagyományos, króm felület szinte minden fürdőszoba stílusához passzol.

Ha azonban a drasztikus, kontrasztos színeket kedveljük, nem kell kompromisszumot kötnünk a csaptelepek esetében sem: válasszunk bártan fekete, vagy fehér felületű terméket!

Választhatunk krómmal kombinált, színezett felületű csaptelepet is, de a hideg elegancia kedvelői kiemelhetik fürdőszobájuk stílusát a JOOP! zöldes árnyalatú üvegbetétes fogantyúval szerelt csaptelepeivel.

A fényűző luxus színe pedig az arany. A KLUDI ADLON csaptelepcsalád mind színében, mind formavilágában a múlt század nemes eleganciáját őrzi.

+1: Kiegészítők

Az egységes fürdőszobaképhez elengedhetetlen, hogy a fürdőszobai kiegészítők harmonizáljanak a többi berendezési tárggyal- vagy a csaptelepekkel.

A KLUDI kínálatában ezért három termékcsalád is kapott kiegészítőket. A KLUDI AMBA a lágy, lekerekített, a KLUDI E2 a modern, minimalista vonalvezetés jegyeit viseli magán; a JOOP! termékek pedig új szintre emeli a stílusos fürdőszoba fogalmát.

De ha a már meglévő csaptelepeihez keres kiegészítőket, a KLUDI A-XES kiegészítőcsalád nyújthat megoldást: egyik felén szögletes, a másikon lekerekített. Ennek köszönhetően az A-XES stílusát a csaptelepek formavilágához tudjuk igazítani, attól függően, melyik oldalával rögzítjük.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...