5+1 tipp a személyre szabott fürdőszoba kialakításához

Mikor új otthont keresünk, vagy éppen a régit újítjuk fel, hajlamosak vagyunk a fürdőszobára kizárólag tisztálkodó helyiségként tekinteni, és a design gyakran kimerül a csempe színében, a kád formájában, vagy a hangulatvilágításban. A „szürke hétköznapokban” aztán úgysem nézegetjük a csempét, inkább a mennyezeti fényt kapcsoljuk fel a rejtett led szalag helyett, és inkább 5 perc alatt lezuhanyozunk, mint hogy a kádat töltögessük naphosszat.

A cikket szerkesztette: Kludi

A KLUDI a konyhai és fürdőszobai csaptelepek ismert és elismert gyártója, de kínálatában zuhanyrendszerek, sőt, orvosi csaptelepek is megtalálhatóak, melyek mindegyike a KLUDI név tradíciójához híven megbízható minőséget képvisel.

katalógus
Kludi

A fürdőszoba igenis fontos része a mindennapjainknak, hiszen itt indulnak a reggelek, és általában innen megyünk este a hálószobába, úgy is mondhatnánk, hogy ez az a „varázskamra”, ahol testben és lélekben felkészülünk az előttünk álló napra, és ahol a nap végén „lemossuk” magunkról a nap fáradalmait. Fontos tehát, hogy látványában és funkciójában egyaránt maximálisan kiszolgáljon minket. Hogyan érhetjük ezt el? Miket kell átgondolnunk?

1: Kád vagy zuhany?

Európában, így hazánkban is később terjedt el a zuhanyozás, mint a hagyományos, kádas megoldástól teljesen független tisztálkodási forma.  A többség ma már előnyben részesíti a zuhanyt a hétköznapokban, hiszen idő- és víztakarékosabb megoldást kínál. 

Na de mi a helyzet az élménnyel? Ha Önnek nem teljes a reggel egy frissítő zuhany nélkül, ne is kísérletezzen a káddal; ha viszont a nap végi fürdő tartja Önben a lelket egész nap, ne fossza meg magát ettől! A legideálisabb – ha anyagi lehetőségeink és a fürdőszoba méretei engedik – kádat és zuhanyt is kialakítani, de léteznek „hibrid” megoldások is, ezeknek is érdemes utánanézni.

2: Milyen zuhanyt válasszunk?

Akár a kádat, akár a zuhanykabint választjuk, zuhanyra szükségünk van.

Kádakhoz jellemzően fix tartós (vagyis nem falirudas) zuhanyszettet ajánlanak. Ha nem szeretnénk a kézizuhanytartót a falra rögzíteni, beszerezhetünk olyan tartót, melyet a csaptelep gégecsőcsatlakozójára kell felcsavarni. A kézizuhany így mindig kéznél van.

Ha falon belüli kialakítású csaptelepet választunk, akkor elengedhetetlen a zuhanycsatlakozás kialakítása. Esztétikus és praktikus megoldás a kézizuhanytartós gégecsőcsatlakozó, hiszen ebben az esetben a zuhany a csapteleptől teljesen független, így magunk választhatjuk meg, hogy hol helyezkedjen el a kád mellett.


Zuhanykabinok esetében jóval szélesebb a paletta.

A zuhanyzás szerelmeseinek egyértelműen ajánlott fejzuhany és kézizuhany kombinációból álló zuhanyrendszert beépíteni. Ez kialakítható a falra, vagy a plafonra szerelt fejzuhany, valamint egy kézizuhany együttesével. Utólagos beépítés esetén érdemes falon kívüli felszállócsővel rendelkező komplett zuhanyrendszert beszerezni, így falbontás nélkül kialakítható az otthoni wellness.

A kényeztetés új szintjét jelentik az oldalzuhanyok.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ilyen komplex rendszerek csak megfelelő víznyomás esetén működnek megfelelően!

A design és a funkció tekintetében (legyen szó a kádhoz szánt kézizuhanyról, vagy egy zuhanyrendszerről) szinte csak a képzelet szab határt. A KLUDI kínálatában például több, mint kilencféle zuhanycsaládból választhatunk, melyek között a „stick” formától a Concorde repülők alakját idéző designig, egy-, két-, vagy háromfunkciós kézizuhanyt is találunk.

A fejzuhanyok esetében kerek, négyszögletű, és propellerformájú megjelenés közül választhatunk, de a tizenkét féle KLUDI DUAL SHOWER SYSTEM között biztosan megtaláljuk a leg személyre szabottabb változatot.


3: Milyen az ideális csaptelep?

Egy szóval: kényelmes. Akár a kádtöltő, akár a zuhanycsaptelepről beszélünk, a legfontosabb tényező, hogy maximálisan kiszolgálja az igényeinket, azaz, amíg funkcióját betölti, legyen ergonomikus, könnyen kezelhető, de amint elzárjuk a vizet, legyen „láthatatlan”.

Kádtöltő esetében kényelmi szempont lehet, hogy a befolyó ne legyen útban, és hogy minél hangtalanabbul folyjon a víz. Erre nyújt megoldást a KLUDI ROTEXA MULTI be-, le- és túlfolyórendszer. Ennek lényege, hogy a kádtöltőt a túlfolyó takaróeleme rejti, így az nem vesz el a térből, ráadásul – mivel a víz a kád oldalán folyik le, és nem zubog szabadon – rendkívül hangtalan. Persze, ez a rendszer „csak” a kád megtöltésére alkalmas, a vezérlő agy, vagyis a csaptelep kell hozzá: a design szerelmesei kombinálhatják kádperemre szerelt, a helytakarékosságot kedvelők pedig falsík alatti szerelésű csapteleppel.

Hasonló komfortérzetet nyújt a zuhanykabinban, ha a csaptelep – afféle 2in1 funkcióval – szappantartóként is működik: ilyen például a KLUDI O-CEAN vagy KLUDI BALANCE. A csaptest felső felülete teljesen sík, így polcként is használható.

Helytakarékos megoldást jelet a falsík alatti szerelésű csaptelep, amely már nyomógombos kivitelben is kapható: egy ergonomikus gombbal nyithatjuk meg, illetve zárhatjuk el a vizet a KLUDI PUSH család termékeivel.


Mind a kádtöltő, mind a zuhanycsap esetében érdemes termosztátos változatot választani, mivel ez teszi lehetővé a lehető legprecízebb vízhőfok-beállítást.

4: Mi a helyzet a mosdóval?

A mosdópult standard magassága 80 centiméter. Mennyi a család standard magassága?

Senkit sem kötelez arra törvény, hogy betartsa a 80 centiméterben megállapított magasságot – merjünk hát változtatni rajta! Különösen igaz ez a 170 centi feletti magasságúakra, hiszen magasságunk arányában kell még mélyebbre hajolnunk!

Kompromisszumos megoldást nyújthat az ültetett mosdótálas kialakítás, hiszen ilyenkor mindenképpen magasított, vagy fali csaptelepet kell beépíteni.

Ha a magasság nem okoz gondot, érdemes elgondolkodni a szenzoros működtetésű mosdócsaptelepen. Kisgyermekes családok esetében, vagy ha idősebbekkel élünk együtt, mindenki számára praktikus, ha a vízhőfokot és -mennyiséget nem kell minden használat alkalmával beállítani, nem is beszélve arról, hogy a használat végeztével a csap automatikus elzárja a vizet. Ennek is köszönhető, hogy a tisztítása könnyebb, hiszen sem a megnyitáshoz, sem az elzáráshoz nem kell hozzáérni a csaptelephez.

A KLUDI kínálatában, szenzoros működtetésű mosdócsap, pultra szerelt, és fali kivitelben is kapható.

5: Színek kavalkádja

A hagyományos, króm felület szinte minden fürdőszoba stílusához passzol.

Ha azonban a drasztikus, kontrasztos színeket kedveljük, nem kell kompromisszumot kötnünk a csaptelepek esetében sem: válasszunk bártan fekete, vagy fehér felületű terméket!

Választhatunk krómmal kombinált, színezett felületű csaptelepet is, de a hideg elegancia kedvelői kiemelhetik fürdőszobájuk stílusát a JOOP! zöldes árnyalatú üvegbetétes fogantyúval szerelt csaptelepeivel.

A fényűző luxus színe pedig az arany. A KLUDI ADLON csaptelepcsalád mind színében, mind formavilágában a múlt század nemes eleganciáját őrzi.

+1: Kiegészítők

Az egységes fürdőszobaképhez elengedhetetlen, hogy a fürdőszobai kiegészítők harmonizáljanak a többi berendezési tárggyal- vagy a csaptelepekkel.

A KLUDI kínálatában ezért három termékcsalád is kapott kiegészítőket. A KLUDI AMBA a lágy, lekerekített, a KLUDI E2 a modern, minimalista vonalvezetés jegyeit viseli magán; a JOOP! termékek pedig új szintre emeli a stílusos fürdőszoba fogalmát.

De ha a már meglévő csaptelepeihez keres kiegészítőket, a KLUDI A-XES kiegészítőcsalád nyújthat megoldást: egyik felén szögletes, a másikon lekerekített. Ennek köszönhetően az A-XES stílusát a csaptelepek formavilágához tudjuk igazítani, attól függően, melyik oldalával rögzítjük.

2020. szeptember 15.

Két helyiség, amit ősszel különösen megéri felújítanod!

Bár az időjárás még nem ezt mutatja, beköszöntött az ősz. Sokan nem szeretik az évszakot, pedig tökéletes alkalmat nyújt, hogy kicsit befelé forduljunk, törődjünk szeretteinkkel és...

2020. augusztus 04.

Felújítanád a fürdőt? Itt egy kis segítség!

A lakásfelújítás rendkívül idő-, energia- és pénzigényes folyamat lehet – különösképp ha a fürdőszobáról beszélünk, ahol létfontosságú a gondos tervezés. Már rögtön az...

2020. június 21.

Így emeld új szintre fürdődet!

Üvegfelületek a fürdőben?  Megosztó téma. Az elegáns anyag kifinomult hatást kelt, és még a teret is növeli optikailag, ugyanakkor az a kép él sokunk fejében, hogy nehezen...