5 tipp az ideális álomkonyha kialakításához

Nem kétséges: otthonunk egyik, ha nem a legfontosabb helyisége a konyha. Ha a szerencsésebbek közé tartozunk, akkor nagy és tágas jutott nekünk, ám egy kisebből is varázsolhatunk szépet, praktikust. Íme a trükkök egy ideális álomkonyha kialakításához – ha csak a felét megfogadjuk, már jó úton járunk.

Porcelanosa / VS Fürdőszoba

Matt konyhabútor frontok mellé jól mutat a fényes csempe – vagy fordítva. Gondoljunk a felületek dinamikájára!

Még mielőtt nekiállnánk szétverni a lakást, vadul toldozgatnánk a konyhabútort, – nem árt, ha először összeírjuk konyhánk iránti igényeinket. 

Készíttethetünk csilli-vili álomkonyhát: ha alig főzünk és be sem tesszük a lábunkat a tűzhely mellé, fölösleges egy temérdek pénzt elvernünk egy kiállító teremre, a legdrágább gépparkkal. 

Ám amennyiben szívesen és gyakran főzőcskézünk, – már más a helyzet, de sose tévesszük szem elől: mindig a saját igényeinkre tervezzünk! 

FOTÓ: unsplash

Fontos, hogy a jó konyha nem stúdió, nem is bemutatóterem: saját és családtagjaink életmódja, hely – és stílusigénye döntsön, ne a legújabb divat!

Az ergonómia alapvető!

Amikor a bútorok és eszközök elrendezését álmodjuk meg éppen, néhány alapszabályt célszerű szem előtt tartani. Mindig a munkafolyamatok menete, sorrendje szerint haladjunk. Jó, ha a hűtő mellett vagy egy kis szabad pultfelület kipakolni, ahogy a mosogató mellett is kell az előkészületekhez. Csaptelep és hűtőszekrény sose kerüljön egyből a tűzhely mellé, minimum 40 cm legyen köztük a távolság, de a hűtő és a mosogatógép se legyen szorosan egymás mellett, ahogyan a sütő/főzőlap mellé sem praktikus betenni a mosogatót. Igyekezzünk minél több szabad felületet hagyni, a későbbiekben még hálásak leszünk ezért.

Porcelanosa / VS Fürdőszoba Kft

Tágas, szabadon hagyott felületek a konyhapulton – minden háziasszony álma. Újabban ismét divatosak a nyitott polcok is – ám a rendezettségre ez esetben fokozottan ügyeljünk!

Mindennek alapja: a jó tervezés

A konyha szekrénysor megtervezéséhez a nagyobb áruházak is kínálnak tervező programot, melyet, ha feltöltünk a weboldalukra, a program megadja nekünk, miből mennyit kell vásároljunk, a kinyomtatott listával pedig egyenesen mehetünk is a kasszához. Ám ha épp első konyhánkat tervezzük, jobb, ha nem esünk túlzásokba! 

FOTÓ: unsplash

Minden álmunkat egyszerre úgysem fogjuk tudni megvalósítani! Ha valami jól néz másnál, vagy a bemutatóteremben, még nem biztos, hogy a Te életedet is jobbá teszi.

Gondold végig, mikre lesz szükséged: először inkább az egyszerűség legyen cél. Később, a következő konyhánál már jobban elborulhat az agyunk.

Szabványokban gondolkodjunk –ezzel sok pénzt, későbbi bosszúságot megspórolhatunk!

A szabvány méretű elektromos berendezések (többnyire 60X60 cm) beszerzésével – pláne, ha beépíthetőt tervezünk – később könnyebben pótolhatjuk azt meghibásodás esetén. Ajtós szekrények helyett is – még ha kicsit költségesebb is – de praktikusabb a fiókos, vagy sínnel kigördíthető polcos változat, hiszen így a hátsó edényeket is könnyedén elérhetjük, és egyszerűbb lesz a takarítás is.

FOREST HUNGARY KFT /Referenciafotó: Magánlakás, Zalaegerszeg/

Mi van a bútoron túl? Avagy, az ideális burkolat, konyha csempe

A konyha padlójára természetesen a magas kopásállóságú, lehetőleg matt, nem csúszós kerámia, vagy egy strapabíró vinyl burkolat javallott, hiszen ide vendégeink utcai cipővel is bejöhetnek, de mi is leejthetjük a húskloffolót, vagy meghúzhatjuk véletlen a székek lábait. 

És milyen csempét válasszunk a falakra? Az ideális konyhacsempe jól tisztítható. 

Porcelanosa / VS Fürdőszoba Kft

A fényes felületűekkel jobban járunk, hiszen könnyebben lejönnek róluk a makacs zsírfoltok, étel színeződések, mint egy kőhatású matt felületről. Az edzett üveglap is jó választás ilyenkor, ám az üvegmozaik – mégoly gyönyörű is – sok fugarése között könnyedén megtapadnak a makacs foltok, szennyeződések.

Végül, de nem utolsósorban: ne feledkezzünk meg a személyre szabható, praktikus apróságokról sem!

Ha tényleg szívesen teszünk-veszünk a konyhában, akkor néhány, a mi szemszögünkből nézve praktikus kiegészítő a hasznunkra válhat, akár jelentős időt is megspórol nekünk. Ez lehet egy jó konyhagép, vagy akár egy mély, tágas, több osztással, gyümölcsmosóval ellátott mosogatótálca is, melyekkel valóban személyre szabhatjuk konyhaigényeinket.

 Marmorin mosogatók

A Marmorin nemzetközi dizájndíjas mosogatói számtalan méretben, formában, és elrendezésben állnak rendelkezésünkre – néhány modellt akár egészen személyre is szabhatunk

2022. november 24.

Most éri meg igazán összehozni az álomfürdőszobádat!

Felújítanád a fürdőszobát? Esetleg meglepnéd szeretteidet karácsonyra, mert tudod, hogy fürdőszoba-felújításon gondolkoznak? Most könnyen megnövelheted az erre szánt...

2022. november 14.

Így válaszd ki a legjobb szabadon álló kádat!

A szabadon álló kádak luxust sugallnak, jó ízlést – és különleges hatást érhetünk el velük az enteriőrben. Feltéve, ha jól választunk. A mozivásznon gyakran találkozni...

2022. október 13.

Így válassz fürdőkádat!

Rendkívül nehéz rálelni a megfelelő fürdőkádra – az ember pedig mindig megbánja az elhibázott döntést, a csere pedig sokszor rengeteg munkával, kellemetlenséggel és hatalmas...